دو پینگ
در یکی از کشورهای آفریقائی ماده ای گیاهی و نشئه کننده که باعث سرحالی و قدرت کذائی می شد به نام "دوپ" پیدا شده و کلمه "دوپینگ" مشتق از این اصطلاح است .
دوپینگ (سوء مصرف داروها در ورزش ) ، استعمال هر نوع ماده خارجی یا ترکیبات فیزیولوژیک بدن با هدف افزایش کاذب کارآئی یکی از رایج ترین روشهای افزایش کاذب کارآئی در ورزش دو پینگ است که عبارتست از استفاده از داروهائی نظیر داروهای محرک اعصاب ، ضد درد و مخدر ، استروئیدهای آنابولیک ، مدرها ، بتابلاکرها و ویتامین ها .
1. داروهای محرک سیستم اعصاب مرکزی نظیر آنفتامین ، کوکائین ، کافئین ، استریکنین، متیل فنیدات و افدرین : این داروها که توسط ورزشکارانبرای افزایش میزان انرژی – دقت و تمرکز حواس –تحریک رفتاری و بالابردن سطح هوشیاری استفاده میشوند .و در دراز مدت موجب عوارض بالینی زیر می گردد . عوارض قلبی – عروقی، اختلالاتانعقاد خون – کاهش هماهنگی حرکات – هیجان – بی خوابی – بی قراری – اضطراب- جنون- خشونت وبی رحمی و اعتیاد و تحریک عصبی .
2. داروهای مدر نظیر استازولامید و فروزماید( لازیکس) : داروهای مدر در ورزش به دلیل اثرات کاهش وزنرقیق کردن ادار و فرار از نتیجهآزمایشات مثبت سایر داروهای مورد استفاده در دوپینگ به کار می رود و لیکن مصرف آنها می تواند موجب برهم زدن تعادل آب و الکترولیت های بدن ، عوارض قلبی و عروقی و عوارض عصبی و متابولیک گردد .
3. استروئید های آنابولیک نظیر تستوسترون ، ناندرلن و اکس متولون : این داروها به منظور بالا بردن میزان کارآئی افزایش حجم و قدرت عضلانی ، افزایش حالت تهاجمی و کاهش احساس خستگی استفاده می شود کهدر دراز مدت منجر به بروز تظاهرات بالینی زیر می گردد .
عوارض قلبی – عروقی و کبدی – عوارض هورمونی نظیر ( کاهش اسپرم – عقیمی – استرلی تی یا ناتوانی جنسی – طاسی – آکنه و ...) توقف رشد و عوارض روانی نظیر ( پرخاشگری –حالت تهاجمی – خشونت و ...)
4. داروهای بتابلاکر نظیر متوپرولول – پروپرانولول و سوتالول : مصرف بتابلاکرها در ورزش عموما" به دلیل اثر آنها در کاهش ضربان قلب ناشی از هیجان و یا به دلیل اثرات آنها بر افزایش قند خون است . لیکن مصرف اینداروها با عوارضی از قبیل اشکال تنفس ، افسردگی روانی ، توهم ، کاهش میل جنسی ، ضعف و خستگی ، خواب آلودگی ، کابوس شبانه ، گزگز انگشتان دست و پا ، آهسته شدن ضربان قلب و یبوست همراه است .
5. داروهای ضد درد و مخدر نظیر بوپرنورفین، کدئین ، پنتازوسین و مرفین : عمده ترین دلیل استفاده از اینگونه داروها در ورزش اثرات ضد دردی است. مصرف نابجا و دراز مدت ایندستهاز داروها موجب بروز عوارضی از قبیل خواب آلودگی ، افسردگی ، کاهش تعداد و عمر تنفس ، عدم الحساس درد ، صدمه مفاصل و اندامها ، عصبانیت ، بی قراری و یبوست گردیده و اعتیاد و وابستگی به مصرف دارو رابه همراه دارد .
نتیجه:علاوه بر اینکه افزایش کاذب توان و کارآئی از طریق بهکار گیری داروها و ترکیبات غیر مجاز و با روح ورزشکاری در تعارض بوده و شرایط ناعادلانه ای را بر جریان مسابقات ورزشی حاکم می نماید ،سوئ مصرف این دارو ها سلامت مصرف کنندگان را نیز تحت تاثیر قراردادهو در صورت مصرف دارز مدت و یا گسترده عوارض بالینی جبران ناپذیری را موجب می گردد .